Egy-Tál

EGY TÁL ÉTEL

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok… de a téli világ közelít. Sokaknak okoz ez mérhetetlen szomorúságot azért, mert gond a fűtés, gond a ruházkodás, és ami a legborzasztóbb itt, egy viszonylag gazdag városban, a XXI. század elején: gond a táplálkozás is. Megadatik-e a köznapi kenyér. Hát még a vasárnapi!

Azokon szeretnénk segíteni, akik a legjobban rászorulnak. Akiknek vasárnaponként nem jut egy tál meleg étel. Mert hajléktalan-szállón laknak és ott hétvégén szünetel a közétkeztetés, főzni tűzbiztonsági okokból tilos. Mert nehéz helyzetbe kerültek. Mert… Nincs mert. Azt szeretnénk, ha Siófokon mindenkinek jutna vasárnapi ebéd.

Több siófoki szervezet összefogott, hogy a Budapesten már működő civil ételosztási programot itt is elindítsuk. Perselyeket helyeztünk ki üzletekben. Az összegyűlt pénzből minden héten annyi adag ételt főzünk, amennyire futja. Nem kell nagy dolgokra gondolni: Egytálétel. Egy finom, laktató leves. Egy kis sütemény. Mennyibe kerül egy krumplifőzelék fasírttal? Egy gulyásleves kenyérrel? Egy káposztás tészta? Tarhonyás hús? Kétszázötven forint nyersanyagnormából ki lehet hozni egy jó adag laktató egytálételt. Egy ember egytál-ebédjét.

Heti két-háromszáz forint sokaknak nem nagy kiadás, másoknak azonban az emberi méltóságot, az emberi élet tiszteletét jelenti. Hogy nem kell éhesen elaludni. Hogy visszakaphatja a hitét: vannak még ember-emberek. Hogy nem hagyják őt sem az út szélén. Sokak árva kezében nincsen parola, vékájában gabona, és nekik a kérés nagy szégyen. Adjunk úgy is…

Nagyon örülünk, hogy számos siófoki üzlet és étterem is fontosnak tartja ezt, és felajánlotta segítségét. Különböző világnézetű és pártállású (számít ez?) emberek fogtak össze a cél érdekében.

Adománygyűjtő pontok: Pietro Pizzéria,  Kóborló Vendéglő,  Horváth Férfi Divat a Hernyósoron,  Marcipán Cukrászda,  Marczi Bolt,  Boomeráng Étterem,  Régi Patika, Rácz – Hús Kft.,  Kékesi papírbolt.,  Temetkezési Iroda, Vörös Kutya Étterem,  Juhász Trafik,  Korányi Patika,  Lucky Pub,  Clock Kávézó,  Hotel Residence,  Dohánybolt Fő utca II.,  Postakocsi Bisztró,  Maráczi Videotéka,  Nagy Hús Bt.,  Buzsáki Júlia fodrász szalon Balatonföldvár,  Panni Fodrászat,  Erdősi Dóra kozmetikája,  Kiliti Patika,  Lidl Patika,  Royal Kiliti,  Royal Csarnok,  Tesco Herbária,  Katedra nyelviskola,  Gébelné Barbi fodrászmester,  Tikkurila festék bolt,  Siófok-Kiliti lakástextil bolt,  Fodor autó szervíz.

Főznek: Pietro Pizzéria, Hotel Azúr, Mala Garden, Bella Italia étterem, Kornélia étterem, Roxy étterem, Hotel Residence, Ötös Fogat étterem, Margó étkezdéje, S-Food, Sanyi Sarok, Amigo Étterem-Pizzéria,  ez a lista bővül….

Szeptember 20-án vasárnap 12 órakor kezdünk az Újpiac-téren.


Ha tartós élelmiszert tudsz adni, vagy idényzöldséget, ha “csak” a munkádat, akkor is segíthetsz. Minél többen vagyunk, annál kevesebb feladat jut egy emberre. Kérünk, jelezd üzenetben, ha csatlakoznál. Ha adakoznál, de nem jársz perselyes boltban, ám segítenél, számlaszámunk:  Budapest Bank 10101315-69530200-01004008 . Kedvezményezett: Siófok Városért Egyesület.

A program Facebook oldala a legfrissebb információkkal: https://www.facebook.com/Egy-tál-470051979843656/timeline/