Néhány gondolat…

Kőleves
avagy mi legyen a fazékban?

Tudjuk, a pénz beszél… és nem mindig szépeket mond. Nekünk most igen. Kaptunk százezer forintot a polgármesteri keretből az EGY TÁL szolgálatunkra. Felhasználási szerződés, elszámolási megállapodás aláírva, pénz a számlánkon.
Kicsit úgy érezzük magunkat, hogy nekiálltunk kőlevest főzni, mindenki kíváncsi volt, mi lesz belőle, adott hozzá ezt-azt és morcos betartás helyett szeretettel fűszerezve nagyon finom lett…
Elképzelni sem tudtuk, hogy ennyien, ilyen összefogással, időt fáradságot nem sajnálva támogatjátok ezt a kezdeményezést. Nagy öröm, hogy minden rendű, rangú, pártállású, világnézetű ember megmozdul a jó célért. És persze köszönjük ebben polgármester úr példamutatását. Már majdnem azt írtuk, hogy ez a természetes… Szóval nagyon köszönjük a rászorulók nevében, akik sokan vannak.

 

Ez a pénz biztonságot jelent, hogy ha kevesebb jön össze a perselyekbe, mint amennyiből a heti ételt meg tudjuk főzetni, kipótolhassuk, ne kelljen lemondani egyetlen ételosztást sem.

Mint tudjátok, 250 forint a nyersanyagnormánk, ebből főznek az éttermek. A munkát, az energiát, van aki a kiszállítást is felajánlásként, adományként adja.
Annyi ebédet tudunk főzetni, amennyiszer 250 forint összejön. Csütörtökönként gyűjtjük be a perselyekből, akkor izgulunk, hogy mennyi az annyi.
Természetesen mindent pontosan lekönyvelünk, adminisztrálunk. Nem azért, mert tudjuk, bármikor ellenőrizhet a hatóság, hanem mert szeretünk nyugodt lelkiismerettel élni. Működési költségként semmit nem számolunk el, saját autóinkkal, saját zsebből tankolt benzinnel szállítunk, szabadidőnkben, ami már csak azért sem megterhelő, mert sokan vagyunk, többfelé oszlanak a feladatok.

 

Most pedig újra egy kis segítséget kérnénk tőletek. Tudjuk, hogy a háziasszonyok csodákra képesek, és szűkös konyhapénzből is tudnak az asztalra varázsolni laktató egytálételeket. Fő a változatosság! (Meg sül és párolódik, stb.) Szóval arra kérünk benneteket, írjátok meg nekünk, ha egy-egy olyan étel, amit főzni szoktatok, megfelel ezeknek a kívánalmaknak: finom, laktató, esetleg még hús is van benne és kb. 250 ft./fő összegből kikerül. Kérnénk a receptet kipróbálásra. Közzétennénk, hátha valaki nem ismeri. És ha van kedvetek, megfőzhetjük együtt egy vasárnap….